Sunday, August 19, 2007

Svarta småföretag tvingas bort från Harlem

Den här texten handlar om företagen i mina kvarter i New York, ställen som jag går förbi varje dag. Utskickad av TT.

Sedan många år pågår en snabb omvandling av Harlem på norra Manhattan. Fastigheterna i den länge så nedgångna stadsdelen lockar till sig investerare - men de vill ha högre avkastning än de kan få, från de företagare som i åratal sålt soulskivor och "soul food" till harlemiterna.


-Vi fick veta att vi måste flytta först häromveckan. Bolaget som köpt upp husen i kvarteret vill riva och bygga nytt och stort. Då platsar inte vi.
Janet McLoyd och hennes familj driver House of Seafood, ett matställe där de serverar nyfriterad fisk, kyckling och pommes frites för en billig penning. Kön av hungriga Harlembor fyller den enkla lokalen.
-I elva år har vi haft stället. Vi har lagt ned massor av pengar på att göra i ordning övervåningen och har stora lån. Allt var i dåligt skick när vi tog över, säger Janet McLoyd.
-Den förre ägaren brydde sig om Harlem. Han skulle aldrig ha vräkt oss. Nu när han dött har hans döttrar sålt fastigheterna. Det nya bolaget vill väl ha hit någon kedja – men de har inte ens velat träffa oss för att diskutera saken.
House of Seafoods lokaler ligger nära ett av Harlems bästa affärslägen, vid korsningen av 125:e gatan och den 8:e avenyn, Frederick Douglass Boulevard. Egentligen har det bara varit en tidsfråga innan någon fastighetsägare kom åt tomten med de blott två våningar låga, slitna tegelhusen.
Ett stenkast därifrån ligger basketstjärnan Magic Johnsons bio- och affärslokaler, som sedan de byggdes i slutet av 90-talet ofta får symbolisera utvecklingen i Harlem. På 125:e gatan finns numera gott om kedjebutiker som H&M, Old Navy, Duane Reade och Starbucks och – till skillnad mot hur det var under de svåra åren – såväl bankkontor som snabbköp.
-När pappa kom hit 1946 var han den ende svarte företagaren i området, säger Denise Benjamin driver familjeföretaget Bobb'y Happy House, strax intill House of Seafood.
-Måste vi flytta får vi nog aldrig tag på lokaler i Harlem igen.
Ofta sitter Bobby Robinson själv, nu i 90-årsåldern, i butiken och delar med sig av gamla minnen från tiden som musikproducent med flera av de jazz- och soulstjärnor som uppträtt på Apollo Theater i grannkvarteret.
Hans butik är legendarisk, men troligen inte särskilt lönsam. Det är inte bara hyreskontrakten som spökar – utan även den piratkopierade musik som säljs på Harlems trottoarer, och de filer som laddas ner via Internet.
-Musik hör inte till livets nödtorft som folk vill betala för. Förr fanns det ett dussin skivbutiker här. Nu är det bara jag och Bobby, säger Shikhulu Shange, som drivit Harlem's Record Shack sedan han kom till New York från Sydafrika 1962.
Det är en kyrka, United House of Prayer for All People, som sagt upp hans kontrakt.
-Jag har sett hur småkillar och tjejer som hängde i gäng på gatan växa upp och hur Harlem blivit en säkrare stadsdel. Nu vill de kasta ut oss som stått ut under de tuffa åren. Mig har de i och för sig försökt vräka många gånger – men folk här i Harlem har alltid protesterat och sett till att jag får vara kvar. Nu vet jag inte hur det blir.
Lånekrisen i USA har bara slagit marginellt mot fastighetsmarknaden i New York City. I Harlem finns gott om exploateringsmöjligheter för såväl bostadshus som kommersiella lokaler. Kedjorna har inneburit att Harlemborna fått välkomna arbetstillfällen, och ett utbud av varor de inte hade tillgång till förr – men också en likriktning, och att traditionella Harlembutiker trängts ut.
Bobby's Happy House, House of Seafood, Harlem's Record Shack och några andra företag som nu sagts upp representerar alla den svarta Harlemkulturen. De litar inte på de löften de hört på omvägar i medierna, där fastighetsägarna säger att de ska hjälpa företagarna att hitta nya lokaler. Istället är de bittra över att "125th Street Business Improvement District", som ska stimulera näringslivet i Harlem, varit inblandade i vissa av försäljningarna.
-Vi är inte många harlemiter som driver företag, säger Janet Mcloyd och talar rentav om "etnisk rensning".
-Det är trist att de sparkar ut oss som gör detta till en alldeles speciell stadsdel.

No comments: