Wednesday, March 28, 2007

PR-byråer bildar opinion i Kosovofrågan

Innan frågan om Kosovos framtid hamnar i FN:s säkerhetsråd har den diskuterats i regeringar, parlament, tankesmedjor och mediespalter. PR- och lobbyfirmor gör vad de kan för att få rätt snurr på världspolitiska kontroverser.


"Talibanerna igår, Kosovo imorgon? Vill Amerika verkligen ha en ny skurkstat – denna gång i Europa? Säg NEJ till självständighet för Kosovo!"
Så löd rubriken i en annons i Roll Call – en nyhetstidning för kongressen i Washington – i juni 2006. Texten liknar kosovoalbanerna vid afghanska talibaner, och uppmanar USA att inte bidra till "att göra Kosovo till en självständig islamisk stat".
Som avsändare angavs "American Council for Kosovo". Men i det finstilta stod att annonsen och hemsidan www.savekosovo.org utformats av lobbyingfirman Venable och Global Strategic Communication Group.
–Jag önskar att vi haft råd att annonsera i 20 tidningar – så provocerade som USA:s albanskamerikaner blev, säger den proserbiske lobbyisten James Jatras.
–Tack vare deras arga reaktioner fick vårt budskap mer genomslag.

Capitol Hill-lobbying
Jatras har ett förflutet som utrikespolitisk strateg på konservativa tankesmedjor samt för republikanerna i senaten, jobbade tills nyligen för Venable och nu för advokatfirman Squire Sanders.
–Vår uppdragsgivare är Serbiska nationella rådet för Kosovo och Metohija. Serbiska staten anlitar en annan lobbygrupp, säger han.
Annonser, mediekontakter, e-post, debattinlägg och samtal med nyckelpersoner i Washington (kongressens utrikespolitiker), Bryssel (Europaparlamentet och EU-kommissionen) och Moskva (politiker och företrädare för ryskortodoxa kyrkan) är Jatras metoder.
Han hoppas på ett ryskt veto mot Ahtisaari-planen i säkerhetsrådet – och lobbar för att EU och USA inte ska erkänna Kosovo, om kosovoalbanerna sedan ändå utropar självständighet.
–Vi försöker få ut budskapet att Kosovo inte får bli självständigt, bara för att de hotar med våld annars, säger James Jatras.
–Vi har jobbat i uppförsbacke. Den albanska lobbyn har varit så stark i USA. Men vad det nu beror på märker vi att politiker i Bryssel och Washington börjar förstå vilka problem det blir om Kosovo får lämna Serbien.

Medelstora stater lobbar
PR- och lobbyfirmor jobbar ofta med kontroversiella, internationella politiska frågor. Saudiarabien, Israel och Turkiet hör till dem som sägs lägga mest krut på denna typ av "diplomati".
Kosovos intressen företräds i USA av Albanian American Civic League, med cirka 10 000 medlemmar.
–Att demonstrera utanför FN ger inget. Kampen om opinionen förs i medierna, säger Shirley Cloyes.
Hennes man Joe DioGuardi, före detta kongresspolitiker med italiensk-albanska rötter, startade AACL 1989. Hon anser att Ahtisaari-planen inte fungerar, och att den serbiska minoriteten får alltför stora rättigheter.
–Den proserbiska propagandan är hemsk och spelar på den rädsla för islamsk terrorism som finns i USA, säger hon och betonar hur sekulärt Kosovo är.
–Albanerna har underskattat vikten av PR. I fjol bestämde vi i AACL oss för att satsa ett tag. Men det är svårt att få in debattartiklar, intresset för frågan är begränsat.

PR som PR
–Mitt mål är att få in Kosovo i medierna, säger Juda Engelmayer, AACL:s PR-konsult på 5W i New York.
-Jag har kontakt med reportrar i USA och Europa som kan Balkan väl. De är inte så många, men 10-15 reportrar talar jag med hela tiden. Jag tipsar om vad som är på gång och hjälper dem hitta information.
Förutom AACL har 5W mobiltelefoner och mineralvatten bland "sina" varumärken.
-Vårt jobb är att göra bra PR. Vem kunden är spelar ingen roll.

2 comments:

sakras06 said...

Serbernas Pr kampanj är löjlig. Att albaner e muslimska fundamentalister. Albanerna har alltid varit på Amerikanernas sida och är inga som säter stort värde på vilken religion man har.
Albanerna har altid varit fredlig folk och serberna kom från de ryska karpat bergen som barbarer och ockuperade våran mark, och har nu fåt för sig att de alltid har bott där. Det är löjligt och vidrigt. Att man kan ljuga så att till slut man tror sina egna löngner, det kan bara serberna göra.
Dessa vidrigheter som serberna gjorde i bosnien och Kosovo bevisar bara derass kanibalism och barbarism. jag förvånar mig inte av denna artikel för jag vet vad serberna e kapabla till att göra för att få fram sinna lögner. Det skulle vara ok om bara politikerna höll på med sådant men det är även de ortodoxa prästera som håller på med denna propaganda. De borde skämas, tror de inte på gud??
tror de inte att det finns en gud som ser de och kommer att döma de?
Hoppas bara att saningen och rättvisan kommer att segra.
Med USA:s hjälp så är ingentin omöjlit.

K said...

Läs på om det här...En insatt massa är en massa av makt :)

http://www.savekosovo.org/

Pr-kampanjen är väldigt bra utformad, eftersom det är sanningen. De kosovo-albanska terroristgrupper som provocerade fram NATO-bombningen av Serbien stämplades innan bombningarna som en terroristgrupp av bl.a. USA. USA har egenintressen i området(och möjligtvis pengar från den albanska maffian som är väldigt rik och brutal) och började stödja en olaglig plan att göra en provins i en rättsstat självständig. USA har nu en stor militärförläggning på Kosovo för att bland annat säkra en oljeledning från Svarta Havet. Media har sedan NATO-bombningarna felaktigt gett bilden att albanerna är de enda som fallit offer och blåst upp siffor o.d. 2000 döda hittades och det var människor av olika etnicitet och även stridande män. Sedan NATO-bombningen har 250.000 serber och andra minoriteter fördrivits (2000 dödats) och de som är kvar lever isolerade. Kosovoalbanerna låter inte serberna och de andra minoriteterna jobba, röra sig fritt, osv. Serber och andra minoriteter i provinsen har blivit berövade sina hus, egendomar, osv. helgedomar har förstörts. Detta är en medveten politik. Albanerna i Kosovo har alltid haft rättigheter, i vissa fall mer rättigheter än vissa minoriteter i väst. Sedan 2:a världskriget har serber och andra minoriteter fördrivits och illegala albanska flyktingar från Albanien har ockuperat deras hem och mark.

Undrar om jag får lägga in denna länk :)

Skriv på för Kosovo i Serbien, där minoriteter inte kommer leva under förtryck.

http://www.thepetitionsite.com/petition/905791187

Tack i förhand
/K