-En enorm händelse för människor som jag, sade rullstolsburne Thomas Schindlmayr från FN:s avdelning för ekonomiska och sociala frågor vid en presskonferens på torsdagen.
-Konventionen innebär ett stort steg från en samhällssyn där personer med funktionshinder är några man tycker synd om och ger allmosor till. Den visar att handikappade har rätt till samma möjligheter som alla andra.
-Jag tycker att detta är bland det största som hänt i FN-sammanhang sedan barnkonventionen 1989, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (kd), som representerar Sverige vid fredagens ceremoniella undertecknande i generalförsamlingen.
650 miljoner människor, en tiondel av jordens befolkning, räknas som funktionshindrade. Arbetet med att stärka deras rättigheter har pågått inom FN-systemet sedan 1980-talet. Då utarbetades "standardregler" för handikappade, som komplement till FN:s grundläggande konventioner om mänskliga rättigheter. Men efter hand har det vuxit fram krav på en särskild konvention, vilket ger mer tyngd åt frågorna.
Konventionstexten talar nu om hur de stater som skriver under är skyldiga att – medelst lagstiftning och praktisk politik – förverkliga mänskliga rättigheter för funktionshindrade och se till att de inte diskrimineras, samt att handikapporganisationer ska få delta i beslutsprocesserna.
-Det är ett tufft och omfattande dokument, kommenterar Maria Larsson.
-Konventionen flyttar fram positionerna för alla funktionshindrade – men betyder allra mest i länder där de inte haft rättigheter och diskriminerats i arbetsliv och utbildning.
Tillströmningen av stater som skriver på från start är oväntat stor. Ett 70-tal stater väntas underteckna konventionen, och ett 40-tal det tilläggsprotokoll som låter en internationell expertkommitté utreda missförhållanden och ta emot klagomål från individer som anser att deras rättigheter kränkts.
Bland undertecknarna finns såväl västländer som Sverige, Danmark, Finland och Storbritannien, som många utvecklingsländer – exempelvis Kina, Brasilien, Indonesien, Jemen, Algeriet, Sudan, Sri Lanka och Jordanien.
-Jag måste tolka det som att dessa stater har en uppriktig vilja att, efter egna resurser, hitta instrument för att stärka handikappades rättigheter, säger Maria Larsson.
Konventionen antogs av FN:s generalförsamling i december, efter att ha förhandlats av medlemsländerna i några år. Handikapporganisationer i hela världen har deltagit i arbetet, som gått rekordsnabbt delvis tack vare Internet. Processen visar den stora roll som ideella organisationer sedan några år spelar för att påverka FN:s arbete.
Konventionen träder i kraft så snart den även ratificerats av 20 länder, det vill säga antagits av de nationella parlamenten. Jamaica blir först redan under fredagen.
För Sveriges del måste svensk lagstiftning först anpassas till konventionstexten. Maria Larsson räknar med att en proposition kan bli klar först 2008.
Gunilla Kinn/TT
Konventionstexten finns här.
Mer information om konventionen finns här.
No comments:
Post a Comment