Sunday, September 30, 2007

Nu jagar alla Hillary

New York (TT)

Några månader före vinterns primärval i USA har senator Hillary Clinton en stabil ledning i opinionsmätningarna. Nu lär de demokratiska motkandidaterna bli aggressivare.
- Let's go! ropar Barack Obama när han avslutar sitt tal på Washington Square, klassisk mark för politiska manifestationer.
- Let's go change the world!
Publiken jublar. "Barack rockar", står det på ett plakat. Den karismatiske senatorn från Illinois låter som en predikant och tas emot som en rockstjärna.
- Jag njöt av talet varje minut, säger Lameek Escort entusiastiskt efteråt.
- Baracks tal om förändring är vad vi behöver - en politiker som bryr sig om sjukvård och inte om oljebolag.
TT: Och Hillary Clinton?
- Jag kan tänka mig att rösta på henne också. För rösta ska jag.

Partibyte
De flesta i publiken är i 20- och 30-årsåldern. Men inte alla:
- Jag är udda här - en vit, medelålders kvinna som fyllt 50. Jag har varit republikan sedan jag var 18. Men nu har jag bestämt mig för att engagera mig för Barack!
Molly Sword McDonough har kört från södra New Jersey för att få se sin nye idol. Hon köper en T-tröja med hans porträtt och fyller i en blankett för att donera pengar.
- George Bush fick min röst i valen 2000 och 2004. Jag ville tro på honom, men känner mig lurad.

Inte Hillary
Det är Irakkriget som nu fått Molly Sword McDonough att ta avstånd från Bush. Men det är Obama som fått henne att byta parti.
- Han inspirerar mig! Han känns äkta.
Blir senator Clinton demokraternas kandidat tänker McDonough rösta republikanskt, trots att hon inte brinner för någon av de kandidater som kan bli aktuella. Hon avskyr nämligen såväl Bill som Hillary Clinton.
- Vi som är moderata republikaner eller oberoende och inte gillar Hillary syns inte i primärvalen. Demokraterna tar en stor risk om de nominerar henne.

Rejäl ledning
Men Hillary Clintons ledning över Barack Obama och John Edwards är stor, och mer övertygande än Rudy Giulianis på den republikanska sidan.
- Alla känner igen hennes namn. Hon har bra nätverk för att samla in pengar och skaffa medarbetare, säger statsvetaren Andrew Dowdle på University of Arkansas.
- Normalt har republikanerna tidigt en tydlig ledare, medan det brukar vara mer flytande bland demokraterna. Nu är det omvänt, det är henne alla jagar.
Professor Dowdle tror att om Clinton snubblar skulle det bero på någon bidragsskandal.
- Det är nackdelen med nätverken. Hon uppfattas som det demokratiska etablissemangets kandidat, säger han.
- Hillary Clinton har lyckats väl hittills. Det betyder inte att hon inte kan få problem - men Barack Obamas tid för att komma ikapp rinner ut.
Gunilla Kinn/TT


Fakta:
Hillary har ledartröjan

Andel sympatisörer för respektive parti som i september kunde tänka sig att stödja respektive kandidat:

DEMOKRATERNA
Hillary Clinton 47 procent
Barack Obama 25 procent
John Edwards 11 procent

REPUBLIKANERNA
Rudy Giuliani 30 procent
Fred Thompson 22 procent
John McCain 18 procent
Mitt Romney 7 procent

När opinionsinstituten matchar kandidaterna mot varandra i fiktiva presidentval vinner i regel demokraten. Hillary Clinton skulle till exempel slå Rudy Giuliani - men bara med i snitt fem procentenheter. Barack Obamas marginal gentemot Giuliani är ännu mindre. Ingen republikan förutom Giuliani slår någon demokrat.

Källor: USA Today/Gallup, RealClearPolitics.

No comments: