Wednesday, June 20, 2007

Stor marknad för köpta diplom i USA

För TT, utskickat den 20 maj 2007.

För tre år sedan visade det sig att hundratals tjänstemän i amerikansk, statlig förvaltning hade "examina" från falska universitet. Trots något ökad kontroll blomstrar marknaden för köpta diplom.


2003 fick Laura Callahan avgå från en chefspost på Departementet för hemlandssäkerhet, sedan det avslöjats att den doktorsexamen hon skrutit med kom från "Hamilton University" _ ett bluffinstitut, som blott krävt en femtimmars brevkurs och en uppsats på några sidor.
Callahan hade även köpt ett kandidat- och ett mastersdiplom från "skolan" (då inrymd i ett nedlagt motell i Wyoming; numera Richardson University i Bahamas).
Masters- eller doktorsexamen är i praktiken ofta krav för vissa höga befattningar i USA. Löneutvecklingen kan bli god för den som har en MBA i bakfickan.
Det finns därför skäl för mindre nogräknade i karriären att ta genvägar till examina, och genom internet hittar brevlådeföretag och oseriösa skolor enklare studenter.

Granskade meriter
USA:s riksrevision, Government Accountability Office (GOA), granskade 2004 meriterna hos anställda på några departement i Washington. Trots att de bara tog stickprov fann de 28 höga chefer och flera hundra anställda med examina från icke ackrediterade universitet.
En var Charles Abell, då biträdande statssekreterare på försvarsdepartementet, som hade en "Masters" från ökända "Columbus University" – som myndigheter i Louisiana tvingat stänga. GOA fann även personer med ansvar för räddningsinsatser vid kärnkraftsolyckor med falska betyg, samt att regeringen bekostat utbildning av tveksam kvalitet för flera anställda. Utredarnas slutsats var att deras resultat var toppen av ett isberg.

Få förlorade jobb
Trots senatsförhör och medieuppmärksamhet var det få utöver Laura Callahan som miste sina jobb. Vissa hade varit i god tro; andra hade – kanske i likhet med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, vars MBA-examen gjort frågan aktuell i Sverige – fått sina tjänster på andra meriter.
GOA:s förslag på en statlig databas och skärpt kontroll har heller ej genomförts. Debatten har ändå gjort att arbetsgivare blivit noga med att kräva betyg från skolor som ackrediteras av något av de regionala och nationella organ, som är godkända av Utbildningsdepartementet.
Distance Education and Training Council, som har ackrediterat ett hundratal seriösa skolor med distansundervisning, noterar att det finns gott om skolor med inga eller låga krav på sina "studenter". Marknaden för dessa uppskattas av vissa omsätta 200-500 miljoner dollar.
– Det är tyvärr inte mycket som ändrats efter GAO:s utredning, skriver DETC:s chef Michael Lambert i ett mejl.
– Vissa delstater – som Wyoming, Louisiana och Hawaii – har ändrat sina lagar och kräver ackreditering. Men annars är det "business as usual".
Gunilla Kinn

Fotnot: GOA:s utredning har titeln "Bogus Degrees and Unmet Expectations: Are Taxpayer Dollars Subsidizing Diploma Mills?"

No comments: