Monday, October 09, 2006

Sydkorean enhälligt vald av FN:s säkerhetsråd

New York (TT)

FN:s åttonde generalsekreterare heter Ban Ki-Moon. Sydkoreas utrikesminister fick en intensiv arbetsdag när säkerhetsrådet på måndagen nominerade honom som efterträdare till Kofi Annan.
- Det är ett smått opassande sammanträffande att vi samma dag väljer en generalsekreterare från Sydkorea samtidigt som vi i säkerhetsrådet diskuterar Nordkoreas kärnvapensprängning, sade USA:s FN-ambassadör John Bolton.
- Det visar vilka framsteg Sydkorea gjort sedan andra världskriget, samtidigt som Nordkorea gått bakåt.
Säkerhetsrådet föreslår alltså sydkoreanen Ban Ki-Moon, 62 år, till posten som FN:s främste företrädare. Senare denna vecka väntas generalförsamlingen rösta fram honom formellt. Vid årsskiftet får han då efterträda Kofi Annan, som går i pension efter tio år med det han kallat "världens svåraste jobb".
Koreansk kris
Ban Ki-Moon får många konflikthärdar på sitt bord. Framtiden får utvisa om det, vad gäller krisen med Nordkoreas kärnvapen, är en för- eller nackdel att han är sydkorean. Andra brännande aktuella FN-frågor är Iran och Mellanöstern, samt det pågående folkmordet i Sudan. Dessutom gäller det att reformera FN:s egen organisation, ett arbete Annan påbörjat.
Själv säger Ban Ki-Moon i en kommentar att han är hedrad över nomineringen. Han beskriver sig som en medlare, som kan vara tuff när det krävs. "Jag kanske ser mjuk ut utanpå, men jag har inre styrka när det är nödvändigt", har han också sagt.
Karriärdiplomat
I drygt två år har Ban varit Sydkoreas utrikesminister, efter en lång karriär som diplomat. Han var en av de första kandidaterna till FN-posten, vilket förståsigpåare länge påstod skulle slå tillbaka - men alla 15 medlemmar i rådet röstade för honom på måndagen. Övriga kandidater drog sig tillbaka efter provvalen, när det stod klart att de inte hade samma stöd.
- Ban Ki-Moon har fört en framgångsrik kampanj. Men det var överraskande att valet gick så snabbt, säger Sveriges FN-ambassadör Anders Lidén.
- Jag har hört många positiva saker om honom, från olika läger. Ban Ki-Moon kan FN-frågorna och har lång diplomatisk erfarenhet. Nu gäller det att han kan visa moraliskt ledarskap och agera självständigt.
Gunilla Kinn

No comments: