Wednesday, October 25, 2006

Stor risk för nytt strul i amerikanska val

Washington (TT)

Vid förra presidentvalet stod en armé av jurister beredda att flyga till vilken plats som helst i USA där valresultatet kunde bli lika jämnt som i Florida 2000. I år lär de vara redo igen.

- Det kan mycket väl bli en repris av det strul vi såg för sex år sedan. Blir läget jämnt någonstans lär båda partierna ta till alla medel för att hitta fel, säger statsvetaren Jamie McKown på College of the Atlantic i Maine.

Mycket står på spel i de många valen i USA den 7 november. Demokraterna hoppas få den majoritet i kongressen som republikanerna nu har i båda kamrarna. Blir det jämnt kan det dröja innan resultatet är klart.

- Senatsvalen i Ohio, New Jersey, Montana, Tennessee, Missouri, Virginia och Rhode Island kan bli riktigt jämna, spår professor McKown.

Från Florida 2000 minns vi gammalmodiga hålkort och maskiner med krånglande spakar. Fler problem när amerikanerna röstar: långa köer som folk inte hinner stå i, vallokaler som stänger för tidigt, svårtolkade vallängder, okunniga volontärer, id-strul och andra bristande rutiner.

- Har man ett så decentraliserat system i ett stort land som USA blir det så här. Det är ju inte bara olika rutiner mellan delstaterna, utan även mellan de olika distrikten, förklarar Sören Holmberg, professor i statsvetenskap och nu på besök i USA.

- Enda lösningen vore att införa ett enda system över hela landet — och det vill de ju inte...

Nya valregler

Fiaskot i Florida ledde till en reform, "Help America Vote Act", som får genomslag i årets val men som av många valforskare anses vara en halvmesyr.

I många delstater används i år första gången elektroniska röstningsapparater där väljaren klickar på en skärm. Olyckskorparna kraxar att systemet bäddar för manipulation, om maskinerna inte ger en pappersutskrift.

- Datorer får alltid skulden — men valresultat är svårkontrollerade även med röstkort av papper, påpekar Jamie McKown.

Metoder som medvetet hindrar vissa att rösta förekommer också. TT har sett ett falskt flygblad som 2004 spreds i ett område där svarta bor — och där det påstods att valdagen flyttats framåt en dag, för dem som tänkt stödja demokraterna. Vem som sprider sådana flygblad är svårt att spåra.

Utpressning

Nyligen avslöjades att en kampanjarbetare för en republikansk kandidat i Orange County i Kalifornien skickat brev till 14 000 invandrarväljare. Det påstods felaktigt på spanska att de saknar rösträtt och riskerar utvisning om de ändå röstar.

- Usch! Även på 1800-talet var det nykomlingarna som drabbades av hot och falska fakta, säger Jamie McKown.

Han berättar om hur såväl demokrater som republikaner i USA:s historia försökt hindra dem på "den andra sidan" att rösta, vare sig det varit svarta, irländska katoliker eller tyska protestanter.

- Vårt valsystem är känsligt för manipulationer. Men det handlar knappast om centralstyrda konspirationer.

Att valmaskinstillverkaren Diebold levererat såväl utrustningen i den delstat som avgjorde segern för George Bush 2004, Ohio, som pengapåsar till republikanerna har dock väckt starka konspirationsmisstankar hos aktivister och bloggare. Men demokratiska partiet avstod från att utreda valfusk i Ohio — den gången.

Medborgargranskning av valprocessen, med kritik mot Diebold: http://www.blackboxvoting.org

No comments: