Saturday, August 19, 2006

Amerikanska städer skaffar egna wifi-nätverk

Gratis datornätverk slår igenom i USA

Stockholm/New York (TT)

Wifi-tekniken gör att vem som helst med en dator kan koppla upp sig på internet ute på stan - utan sladd.
I USA blir så kallade stadsnätverk allt vanligare. Bredbandsbolagen kämpar emot och hävdar att wifi-näten inte bör bekostas av skattemedel – medan anhängarna ser dem som viktig infrastruktur.
- Jag jobbar ofta med min dator på olika platser. Ibland sitter jag på ett kafé, ibland i en park och surfar.
Musikern Christopher Olsson från New York dricker kaffe på ett kafé i Gamla stan i Stockholm. Samtidigt skriver han e-post till vänner i USA och kollar adresser till jazzklubbar han vill besöka under sitt Sverigebesök - på sin egen bärbara dator.
Häromdagen surfade han genom det gratisnätverk som Stockholms stad nu provar ut i Kungsträdgården.
- Vad hette det, King's Garden? Det fungerade rätt bra. På Manhattan finns många parker med trådlösa nätverk, jag går dit jämt. Och när jag bodde i Cincinnati gick jag ofta till kaféer som erbjöd gratis wifi. Så fort det kostar pengar blir det jobbigt, för det är alltid olika betalningsmodeller på olika platser.
Lockbete
Wifi är varumärket för en teknik som började utvecklas i Holland 1991. De senaste åren har hotell, butiker och flygplatser runtom i världen börjat erbjuda det till sina besökare - ofta gratis, som kommersiellt lockbete.
Men det börjar också bli vanligt att små och stora städer skapar stadsnätverk, så att de som bor i ett område eller rentav i hela staden kan ansluta sig till internet. Wifi är också vanligt på universitetscampus.
- Utvecklingen i USA drivs av politiker och engagerade medborgare, säger Esme Vos som bevakar wifi i sin blogg MuniWireless.com.
- För att vara en infrastruktursatsning behöver det inte bli så dyrt. St Cloud i Orlando, som har 28 000 invånare, lade ner tre miljoner dollar på sitt wifi (cirka 770 kronor/invånare).
Offentlig nytta
Det mest omtalade stadsnätverket är under uppbyggnad i Philadelphia. Andra storstäder som har eller håller på att skaffa wifi för sina medborgare är Boston, Chicago och San Francisco. Webbföretaget Google försåg nyligen Mountain View i Kalifornien med ett wifi-nät, finansierat av annonser.
- Det finns knappt en stad i USA som inte åtminstone funderar på att införa wifi, påstår Craig Settles som skrivit boken Fighting the Good Fight for Municipal Wireless.
Men de telekombolag som investerat miljarder dollar på att bygga upp en infrastruktur med bredband gläder sig inte åt konkurrensen. I Philadelphia har de gått till domstol för att hindra att staden finansierar ett nätverk.
- Bolagen har inte lyckats så bra. Kongressen avslog nyligen ett förslag om att förbjuda wifi, som de lobbat för, säger Craig Settles.
- Deras argument är att skattepengar inte ska gå till surfande och att deras service är mer effektiv. Men de drar inte bredband till fattiga bostadsområden, för att det inte är lönsamt. Stadsnäts-wifi kan ge alla internet.
Tekniksprång
Settles jämför med att järnvägsbolagen en gång lobbade mot flyget. Men massor av städer satsade ändå på den då nya tekniken och byggde egna flygplatser. Han tycker också att säkerhetsproblemen med öppna nätverk mest är barnsjukdomar, ingen anledning att stoppa utvecklingen.
- Det finns tre stora poänger med offentligt wifi, säger han.
- Dels att alla medborgare får tillgång till gratis eller billigt internet, dels att det underlättar för företagande, dels att städernas förvaltning blir mer effektiv. De sparar enorma summor om mätaravläsare, parkeringsvakter och poliser kan använda wifi, i stället för blanketter eller dyra mobiltelefoner. De pengar en stad lägger på ett nätverk sparas ofta in redan där.
Gunilla Kinn/TT


Fakta: Så fungerar wifi
Ett slags sändare, monterade på exempelvis lyktstolpar och trafikljus, sänder signaler till datorer och handdatorer. Det enda som krävs av användaren är en dator med inbyggt nätverkskort, vilket börjar bli standard.
En plats med wifi-uppkoppling kallas "hot spot". Philadelphia blir nästa år världens största hot spot, 350 kvadratkilometer.
Många lokala trådlösa nätverk har startats av eldsjälar och människor som delar med sig av sitt bredband genom att hålla sitt nätverk öppet och okodat.
Läs mer här:
http://en.wikipedia.org/wiki/Wifi
http://www.elektrosmog.nu
http://muniwireless.com.
(TT)

Fakta: Wifi - "en modern kycklinggryta"
I USA växer öppna wifi-nät fram i städerna, men också i glest befolkade områden som Tempe i Arizona.
Exempel på andra städer med trådlösa "stadsnätverk" (mer eller mindre utbyggda): Taipei, Toronto, Paris, Bologna, Amsterdam, Tallinn, Lund och Nora.
Ibland är wifi gratis, ibland betalar användarna en månadsavgift. I regel är det billigare än ett bredbandsabonnemang.
IT-konsulten Craig Settles tror att gratis wifi kan bli vår tids motsvarighet till 1928 års amerikanska presidentvalslöfte om "en kyckling i varje gryta", alltså något som politiker kommer att gå till val på.
(TT)

No comments: