Bara en bråkdel av allt vin på Systemet är ekomärkt. Men försäljningen ökar – och i framtiden får vi kanske även biodynamiska viner i butikshyllorna.
Publicerat i nyhetsbrevet Veckans Eko från Ekolådan, vecka 21/2008.
– När stjärnrestauranger i Frankrike och England satsar på närodlade råvaror vill de också servera ekologiskt eller biodynamiskt framställda viner.
Niklas Andersson importerar sydfranska ekoviner till privatpersoner och vissa Stockholmskrogar, som Mathias Dahlgrens, och driver vinklubben Törstig.
Han tycker att ”vi ligger lite efter i Sverige” med ekoviner – men ser en kundkrets bland yngre, köpstarka som betalar för kvalitet.
Vinintresset omfattar alltfler kvinnor, och går ner i åldrarna. Detta tror Niklas Andersson innebär ökad efterfrågan på miljövänliga viner, av druvor som inte besprutats eller drivits fram med konstgödsel.
– Kvalitetsviner har varit ett gubbintresse. Det har varit gubbar som importerar, recenserar och köper viner. Nu är det annorlunda!
”Gubbar” eller ej – faktum är att just de som köpt exklusiva viner från smågårdar ofta är de som fått prima ekologisk vara, även om de inte efterlyst det. Men producenterna av dyra viner har inte trott att en miljömärkning skulle gynna marknadsföringen, tvärtom. Niklas Andersson säger att ”hans” vinbönder (exempel här) först nyligen insett att de med ekocertifiering kan nå nya kunder.
Systembolaget har en lång rad grönmärkta viner – från Europa, Argentina, Chile, USA, Sydafrika och Australien – i basutbudet. Försäljningen är blygsam, men ökar snabbt. Marknadsandelen är 1,3 procent för vita viner och 3 procent för röda (den större volymen beror på ett populärt lådvin).
– Kunderna efterfrågar mest billiga ekologiska viner. Under 70 kronor, där ser vi det största intresset, säger Lotta Holfve som är kategorichef för viner på Systembolaget.
– Vi skulle gärna bredda sortimentet. Men problemet har hittills varit att det är svårt att få tag på stora kvantiteter.
Niklas Andersson tycker att Systembolaget kunde puffa mer för ekoviner, i sina offertförfrågningar och gentemot kunderna. Han hoppas också att de börjar märka ut biodynamiskt odlade viner.
– Det finns en organisation, Demeter, som certifierar biodynamiska produkter i hela Europa, säger han.
– Systemets billigare ekoviner är gjorda på druvor som inte besprutats. Det är ju bra, men säger inget om hur det går till under skörden och i vineriet. Det känns inte så ekologiskt att man översvavlar och filtrerar sönder vinerna.
Hans eget intresse började när bra viner från favoritdistriktet Languedoc-Roussillon visade sig vara ekologiska eller biodynamiska.
– Att odla biodynamiskt innebär ett helhetstänkande som går längre än att enbart undvika besprutning. Vad som händer efter skörden är lika viktigt, men ej reglerat av ekocertifieringen: att skörda för hand i små korgar, att använda naturjäst istället för odlade jäststammar, att inte kylstabilisera vita viner. Det är mer riskfyllt – men det blir bättre viner, när man inte pillar sönder druvorna.
Enstaka biodynamiska viner finns hos specialbutikerna. Men Niklas Andersson ger hopp, även för dem som inte vill ge 300 kronor per flaska.
– Det är möjligt att producera prisvärda, biodynamiska viner. Särskilt i Languedoc-Roussillon där klimatet är gynnsamt. Det behövs bara större efterfrågan för att vi ska få se fler av dem här hemma.
Gunilla Kinn
Wednesday, May 21, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment