Tuesday, March 11, 2008

Republikaner kräver guvernör Spitzers avgång

Utsänt av TT den 11 mars, 22.15.

Under tisdagen ökade pressen på att delstaten New Yorks guvernör Eliot Spitzer skulle kasta in handduken, sedan han medgivit inblandning i en prostitutionshärva. Den republikanska oppositionen tänker tvinga honom, om han inte gör det självmant.


– Jag har bett Spitzer avgå, sade den republikanske minoritetsledaren James Tedisco till TV-kanalen CBS på tisdagsförmiddagen, och förklarade att han annars drar igång en missförtroendeförklaring.
– Vi ger honom 24 till 48 timmar.
Ingen partikamrat från demokraterna gav Eliot Spitzer offentligt stöd – och guvernören själv lät alla sväva i ovisshet. Hela dagen stängde han in sig i sitt hem på Manhattan, med politiska och juridiska rådgivare. Ett 70-tal journalister häckade utanför, medan deras kolleger publicerade smaskiga detaljer ur polisens avlyssningsprotokoll.
New York Times avslöjande om att Spitzer varit stamkund hos en firma med lyxprostituerade slog ner som en bomb i New York. "Kejsaren visade sig vara naken" blev en vanlig rubrik i medierna, med syftning på såväl guvernören som sexfirmans namn, "Emperor's Club".
Sexköpare
Som tuff åklagare satte Eliot Spitzer under åtta år fast en mängd myglande företag och verkade för renhårighet i affärslivet. På Wall Street förekom därför inte så lite skadeglädje, när det visat sig att den – i mångas tycke självgode och hycklande – Spitzer själv inte bara köpt sextjänster, utan även gjort tvivelaktiga banktransaktioner för att dölja det.
Att han som jurist, åklagare och senare politiker haft så hög etisk profil – han har kallat sig "ångvält" mot korruption – och att han själv åtalat många för sexhandel gör fallhöjden större än för andra politiker, som kunnat avfärda sexaffärer som privatlivsfrågor.
Superdelegat
Spitzer är, som sittande guvernör, en av de "superdelegater" som skulle kunna avgöra demokraternas dragkamp om vem som ska bli partiets presidentkandidat i höst – och hans röst är en av dem Hillary Clinton kunnat räkna med. Avgår han kan det få konsekvenser för valmatematiken. Inte heller lär det gynna Clinton att väljarna nu påminns om när hennes man smutsade ner Vita huset genom olika sexaffärer.
Avgår Spitzer får viceguvernören David Paterson rycka in. Han ingår i den klick Harlempolitiker som åtminstone tidigare stött Hillary Clinton. Paterson – som är blind – blir isåfall delstaten New Yorks förste svarte guvernör.
På tisdagen låg Paterson lågt och sade att han inte haft kontakt med Spitzer – och inte heller han visste vad som lär hända.

No comments: