Friday, December 03, 2004

FN-panel definierar terrorism som globalt hot

New York (TT)

Den panel som utrett hur FN kan reformeras har definierat begreppet terrorism. Panelen har tagit ett helhetsgrepp på en rad säkerhetspolitiska problem.

Alla handlingar med uppsåt att döda, eller allvarligt skada, civila eller icke-stridande när målet är att terrorisera en befolkning eller förmå en regering eller internationell organisation att handla, eller avstå från att handla, på ett visst sätt. Ungefär så lyder den definition av terrorism som den så kallade högnivåpanelen, som utrett hur FN kan reformeras, har kommit fram till.

Tolv FN-konventioner har misslyckats med att definiera begreppet, bland annat därför att det infekterade läget i Israel-Palestinakonflikten — och frågan om vilka metoder som skulle vara tillåtna mot en ockupationsmakt — har spökat.

- Det ska bli spännande att se hur definitionen tas emot, inte minst eftersom Arabförbundets generalsekreterare Amr Moussa suttit med i panelen, säger Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktkunskap, vars forskning använts i rapporten.

Fond för fattiga

Varför är det alls viktigt att definiera terrorism?

- Det avgränsar från en godtycklig användning av termen och hindrar regeringar från att kalla vilka motståndare som helst för terrorister eller terroranhängare. Det blir tydligt när FN-systemet kan aktiveras.

Panelen föreslår även en fond som ska hjälpa fattiga stater bekämpa terrorism.

- Att civilbefolkning utsätts för angrepp är aldrig acceptabelt. Att ett område är ockuperat är ingen ursäkt för terrorhandlingar, säger Gro Harlem Brundtland till TT efter presentationen av rapporten i FN:s högkvarter.

Gamla rävar

Hon är en av 16 veteranpolitiker som utrett FN:s framtid på uppdrag av generalsekreteraren Kofi Annan. Även om bara en del av förslagen antas handlar det om stora omvälvningar.

- Vi vet att det är vanskligt, men hoppas att vår rapport blir ett bidrag till att lösa konflikter. Mitt intryck är att det är ett stort intresse för den, säger Harlem Brundtland.

Panelen tar ett helhetsgrepp på globala säkerhetshot — som kan vara krig, massförstörelsevapen och kärnvapenhot, men också fattigdom, miljökatastrofer och sjukdomar som aids.

Rapporten, som ska utvärderas av FN och FN:s medlemsstater det närmaste året, innehåller två modeller för hur säkerhetsrådet kan förnyas, till exempel att det utökas från 15 till 24 stater.

Dock föreslås ingen ändring av vetorätten för de fem permanenta medlemmarna (USA, Kina, Ryssland, Frankrike, Storbritannien), vilket Japan, Tyskland, Brasilien och Indien — som vill bli permanenta — är kritiska mot

No comments: