Publicerad i Svenska Dagbladets kulturdel, april 2003.
New York, SvD
När den amerikanska diplomaten Helena Finn var stationerad i Turkiet var det Frankrikes ambassad, inte USA:s, som sponsrade en festival med amerikansk jazzmusik i Ankara.
– Det är stor skada att vi skurit ner på kulturell diplomati, sade hon med emfas under en konferens i New York om betydelsen av internationella kulturutbyten, Arts&Minds.
– Under 90-talet stängdes våra bibliotek och kulturcentra i Belgrad, Ankara och Islamabad – platser där människor kunde ta del av amerikansk press och litteratur. Istället för att spara borde USA satsa mer på att skicka ut och ta emot forskare, studenter, konstnärer och andra kulturutövare.
Konferensens budskap var entydigt: personliga kontakter och kulturutbyten vore klokare som långsiktig strategi för att förebygga krig, terrorhot och misstro än missiler och M16-gevär.
USA har sedan andra världskriget ägnat sig åt kulturpolitik i diplomatins tjänst, inte minst under kalla kriget. Men det senaste decenniet har de statsstödda utbytesprogrammen skurits ned med en tredjedel, och panelens Mellanösternexperter vittnade om hur svårt det blivit för arabiska och persiska kolleger att få visum till USA.
Publiken skruvade generat på sig när Hollywoodregissören John Romano talade om att det inte är konstigt att många människor fått en banal bild av USA, när serier som Baretta och Baywatch är vad som finns tillgängligt i TV-apparaterna.
– Våra kvalitetsproduktioner kostar för mycket för fattiga länder. Vi borde ordna en dygnetruntkanal med bra filmer som visar den komplexa och inspirerande röra som USA är.
”En social röra”, det är essensen av amerikansk frihet, menade John Romano – och provocerade fram en publikreaktion om att gränsen till ”kulturimperialism” är hårfin.
Helena Finn medgav att kulturdiplomati i amerikansk tappning ofta handlat om ”great story-telling”.
– Nu behöver vi bli bättre på att lyssna på andras berättelser.
GUNILLA KINN
Thursday, April 17, 2003
"USA borde visa världen sin inspirerande röra"
Kategorier
• Svenska Dagbladet,
Kulturredaktioner,
USA,
Utrikesfeature
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment