Tuesday, December 19, 2006

Annan kritiseras in i det sista av New York-tidning

New York (TT)

Två svenska folkpensionärer lyftes fram vid Kofi Annans sista presskonferens som generalsekreterare: Jan Eliasson presenterades som FN:s särskilda sändebud i Sudan, och Inga-Britt Ahlenius fick beröm för sitt arbete med FN:s internrevision.
- Under hennes ledarskap gör IOS verkligen sitt bästa. Jag är säker på att allt blir mycket bättre nu, sade Kofi Annan.
IOS står för Internal Oversight Services och är den avdelning som granskar FN:s verksamhet. Ahlenius tog över ledningen för drygt ett år sedan.
Kofi Annans sista år som FN:s generalsekreterare präglades av utredningen av korruptionen i Olja mot mat-programmet, som i främst amerikanska medier har lyfts fram som tecken på att FN inte fungerar som det ska. En rad inblandade länder, företag och ledare har pekats ut - men utredningen ledde till en rad reformer av FN:s rutiner, samt indirekt till att Inga-Britt Ahlenius anställdes.
Även på detta sista pressmöte ställde vissa reportrar kritiska frågor om Olja mot mat-härvan.
På tisdagen publicerade dessutom den FN-kritiska tidningen New York Sun en lång artikel med uppgifter om att Kofi Annan innan han blev generalsekreterare bodde i en lägenhet på Roosevelt Island. Det är ett bostadsområde med subventionerade hyror avsett för New Yorks låg- och medelinkomsttagare, där även många FN-anställda bor.
Skribenten, som tidigare rapporterat mycket om Olja mot mat-programmet, anklagar Annan för hyckleri. Hon har räknat ut att han och hans hustru bodde billigt i många år, jämfört med stadens marknadshyror, sedan Kofi Annan som FN-tjänsteman först flyttade dit 1978.
Tidningen skriver: "Frågan är relevant, för Kofi Annan, vars fru kommer från en av Sveriges mest välbärgade familjer, har tillbringat åratal med att tala om för amerikaner att de som lyckats i samhället har plikter mot dem som inte gjort det".
Lägenheten togs över av brodern Kobina Annan, som är Ghanas ambassadör i Marocko men tycks använda den för övernattning i New York samt låter sin son bo där, enligt New York Sun.
– Jag har inte kontrakt på lägenheten och kan inte kommentera mer än så, sade Kofi Annan på presskonferensen.
Gunilla Kinn/TT