Thursday, September 15, 2005

Ledare talar för global flygskatt

New York (TT)

Förslag om en skatt på flygbiljetter och om slopade avgifter för fattiga som vill skicka hem pengar har fått viss genklang i biståndssammanhang.

- Våra förslag är ett konkret sätt att hjälpa de allra fattigaste, sade Luis Inacio "Lula" da Silva på en presskonferens i FN-skrapan på torsdagen.

Brasiliens president, som själv fick svälta som barn, började för några år sedan skapa opinion för att en rad globala avgifter skulle tas ut för att finansiera en fond för hungerbekämpning.

Lite oväntat fick Lula i fjol stöd från sin franske kollega Jacques Chirac. Deras arbetsgrupp "Aktion mot hunger och fattigdom" föreslog skatter på flygbiljetter, finanstransaktioner, kreditkortsköp, växthusgasdrivande utsläpp och vapenhandel för att komplettera det traditionella biståndet.

Sådana globala skatter anses dock vara ineffektiva och hämma investeringar, om de ens är möjliga att genomföra i praktiken.

Men nu har förslaget finslipats till att gälla en avgift som skulle tas ut av flygpassagerare — en extra skatt på flygbiljetter, som skulle tas ut av de länder som vill ansluta sig till systemet. Storleken på skatten skulle kunna vara olika för olika typer av flygningar och biljetter, men bestämmas av respektive land.

Förslaget förs fram av Brasilien, Frankrike, Tyskland, Spanien och Chile, men stöds enligt Lula av ett 60-tal länder. I februari håller den franska regeringen ett toppmöte med syfte att etablera systemet under 2006.

- Vi stödjer initiativet — men vi går inte i spetsen eftersom vi tycker att reguljärt bistånd är bättre, säger Lars Danielsson, statssekreterare hos Göran Persson, till TT.

- Det är nog bra om man hittar innovativa finansieringskällor, så att bistånd blir synligt för människor.

Han understryker dock att flygskatten — om den blir verklighet — vore ett sätt att komplettera det vanliga biståndet, inte att slippa undan det.

"Aktion mot hunger och fattigdom" betonar också vikten av de avgifter som migranter från fattiga länder skickar hem till sina familjer, och som ofta spelar en betydligt större ekonomisk roll än det samlade biståndet.

Transaktionskostnaderna för dessa hemsändningar är höga, och nu förbereds en resolution till FN:s generalförsamling om hur de skulle kunna minskas.