Tuesday, September 21, 2004

Globala skatter föreslås mot fattigdom

New York (TT)

Nu gäller det att gå från ord till handling för att bekämpa fattigdomen, sade en rad statschefer som talade i FN i måndags. Brasilien och tre andra länder har kontroversiella förslag om hur man ska gå till väga.

Skatter på flygbiljetter, finanstransaktioner, kreditkortsinköp, växthusgasdrivande utsläpp och vapenhandel — det föreslås av en arbetsgrupp för att skaffa pengar till hungerbekämpning.

- Hunger är värre än något massförstörelsevapen, det är ett skamligt fenomen som måste bekämpas, sade Brasiliens president Luiz Inacio "Lula" da Silva, som hade kallat till toppmöte i FN-skrapan för initiativet "Handling mot hunger och fattigdom".

Lula själv fick gå hungrig som barn, men det talade han inte om under mötet. I stället berättade han vad som har gjorts i Brasilien, där en stor del av befolkningen hungrar, trots att landet exporterar livsmedel. Regeringen har tagit initiativ till jordreformer, skolbespisningar och kraftigt subventionerade matserveringar — allt under mottot Noll Hunger.

Nu vill Lula agera globalt, och har fått med sig Frankrike, Spanien och Chile.

Radikala förslag

- Vi föreslår radikala, men realistiska och ekonomiskt rationella sätt att finansiera utveckling, sade den franske presidenten Jacques Chirac.

- En del av det välstånd som globaliseringen ger bör kunna bidra till fattigdomsutrotning.

Det saknas 375 miljarder biståndskronor för att förverkliga FN:s millenniemål, som bland annat går ut på att den extrema fattigdomen ska vara halverad år 2015.

President Lula påpekade att summan motsvarar världens militärutgifter under tre månader.

En rad talare tackade Lula för hans initiativ, däribland statsminister Göran Persson, som pläderade för en jordbruks- och handelspolitik som inte missgynnar fattiga länder.

Världsbankens chef James Wolfensohn påpekade att löften om att utplåna extrem fattigdom har givits på många toppmöten. Han betonade vikten av att bekämpa korruption i både i- och u-länder, och att ta itu med miljöförstöringen.

- Annars sitter vi här om 15— 20 år och säger samma sak, sade han. Nu handlar det om politisk vilja.

Som Tobinskatten

De avgifter som föreslås av Handling mot hunger och fattigdom liknar den kontroversiella Tobinskatten, som förespråkats av vänstergrupper och antiglobalister. Jacques Chirac uttryckte oväntat stöd för idén för två år sedan.

Invändningen mot sådana skatter brukar dels vara att de inte skulle vara effektiva och skulle hämma investeringar, dels att de vore snudd på omöjliga att genomföra utan samtycke från alla världens stater.

USA motsätter sig förslagen och menar att fattigdom bekämpas bäst genom ekonomisk tillväxt.

Nästa år ska FN utvärdera arbetet med millenniemålen. Om det inte påskyndas lär enligt tidningen Le Monde fattigdomen i Afrika bli halverad först 2147, i stället för 2015.